Festa de Iemanjá

I dag, 2. februar, er en viktig dag for mange i Salvador. Siden soloppgang har folk reist til det bohemske nabolaget Rio Vermelho (den røde elven) for å gi offer og gaver til Rainha do Mar (sjø-/havdronningen) eller Mãe d’Água (havets/vannnets mor), også kjent som Iemanjá. Hun er egentlig en av mange orixás (guder) som finnes i den afrobrasilianske religionen candomblé, men i dag er det mange som er med på seremonien uten å vite om opprinnelsen til denne tradisjonen.

Vi bestemte oss i går kveld for å se hvordan denne festen var, så vi var oppe allerede klokka fire i dag tidlig. Vi var på plass i Rio Vermelho litt over fem etter en interessant biltur med 7 personer i baksetet. Koselig start på dagen! Sola hadde ennå ikke stått helt opp, så slik så det ut da vi kom:

IMG_6154

IMG_6157

IMG_6158

Det var allerede en del folk på plass og for en nydelig himmel, da, dere! Grunnen til at markeringen finner sted akkurat i Rio Vermelho er at det var i denne lille fiskerlandsbyen at de i 1923 opplevde stor nedgang i fiskingen. Innbyggerne bestemte seg da for å prøve å få hjelp av Iemanjá ved å gi henne gaver og dermed gjøre henne fornøyd. Siden det har de fortsatt med denne seremonien hvert år den 2. februar. Folk med alle typer tro eller livssyn er med, men de ofrer de samme gavene. Blant det vanligste å ofre er blomster, parfyme, champagne og stearinlys og alle går med hvite klær. Offergavene blir kjørt ut på dypere hav i båter og i noen av båtene er det folk som synger mens de kjører utover.

IMG_6159

IMG_6164

IMG_6190

IMG_6201

Hvis dere ser nøye etter kan dere se blomstene som flyter i havet på bildet over.

IMG_6217

Masse folk kledd i hvitt på stranda i Rio Vermelho.

IMG_6222

Iemanjá vises ofte slik, som en havfrue.

IMG_6223Iemanjás hus i Rio Vermelho. Det var en helt fantastisk lang kø for å komme inn der i dag, men til vanlig er det ingen der. Jeg er imidlertidig litt usikker på om det er åpent til vanlig.

Da klokka ble halv sju begynte vi å bli trøtte, så vi dro fornøyde hjemover etter å ha opplevd denne festen som ingen av oss egentlig visste hva var, men som var fin å oppleve. Nå skal vi en tur ut for å spise açaí og dra på stranda. Kameraet skal med, så da blir det endelig litt bilder herfra!

– Guro

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s